Vlakom cez telgártske viadukty

V sobotu 29. júla 2017 sa uskutoční mimoriadna jazda nostalgickým motorovým vlakom z Košíc do Dobšinskej Ľadovej Jaskyne a späť, pod názvom „Leto v Raji“. Ide o tretiu zo série sprevádzaných jázd „VLAKOM ZA UNESCOM“, pod záštitou krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus. V nadväznosti na jazdu Leto v Raji bude vlak premávať z Dobšinskej Ľadovej Jaskyne až do Telgártu a späť, o čo sa pričinila Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš, s podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR. Historickú vlakovú súpravu zapožičiava Detská železnica Košice.

Rozšírenie jazdy Leto v Raji - Vlakom cez telgártske viadukty je realizované s cieľom predstaviť návštevníkom regiónu unikátne technické diela na železničnej trati medzi Dobšinskou Ľadovou Jaskyňou a Telgártom, a zároveň umožniť turistom štartujúcim svoj výlet v Telgárte prepravu nostalgickým vlakom opačným smerom, do Dobšinskej Ľadovej Jaskyne. Vlak spojí Dobšinskú Ľadovú Jaskyňu s Telgártom spolu dvakrát - raz dopoludnia a raz popoludní. Vďaka tomu budú mať turisti v oboch cieľových miestach dostatok času na prehliadku hlavných atraktivít okolia pred návratom späť.

Hlavnými atraktivitami jazdy Vlakom cez telgártske viadukty sú známe viadukty - Chmarošský a Telgártsky, ako aj jedinečné technické dielo Telgártska slučka, v blízkosti obce Telgárt, pod Kráľovou hoľou. Tieto technické diela železničnej trate Margecany - Červená Skala, dobudovanej v r. 1936, sú navyše vsadené do malebnej prírodnej scenérie na pomedzí troch národných parkov - Slovenský raj, Nízke Tatry a Muránska planina. Turisti si ich prejdú vlakom a následne ich budú mať možnosť obdivovať aj z exteriéru, pri vychádzke okolo trate. V blízkosti telgártskych viaduktov, pod sedlom Besník, sa nachádza aj prameň najdlhšej slovenskej rieky Hron, ktorý bude tiež možné pešo navštíviť.

Plagát

Mapa